четвер, 16 червня 2016 р.

Виконання рішень міжнародних арбітражів в Україні. Позитивна практика

Печерський районний суд м. Києва надав дозвіл на примусове виконання рішення від 14 січня 2015 року, винесеного Надзвичайним арбітром за Арбітражним Регламентом Торговельної палати міста Стокгольм за позовом JKX OIL & GAS PLC, POLTAVA GAS B.V. та СП «Полтавська газонафтова компанія» до держави Україна, відповідно до якого державі Україна наказується утриматися від накладення рентної плати за користування надрами для видобутку природного газу компанією СП «ПОЛТАВСЬКА ГАЗОНАФТОВА КОМПАНІЯ» за ставкою вищою ніж 28 %, що була передбачена Податковим кодексом України до 31 липня 2014 року (наразі – 55%).

Разом із тим, Міністерство юстиції України успішно оскаржило ухвалу вказаного суду до Апеляційного суду м. Києва, зокрема,  на тій підставі, що воно порушує публічний порядок держави Україна та вносить зміни до системи оподаткування в Україні. Однак, у лютому цього року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ повернув справу на повторний розгляд до Апеляційного суду м. Києва.

17 травня 2016 року Апеляційний суд м. Києва виніс нове рішення, яким відхилив доводи апеляційної скарги Міністерства юстиції України та залишив ухвалу Печерського районного суду міста Києва від 08 червня 2015 року про дозвіл на примусове виконання рішення надзвичайного арбітра без змін.

Отже іноземний інвестор спромігся не лише довести свою правоту в міжнародному арбітражі, але й виконати його в Україні.

Дмитро Сирота, керуючий партнер SDM Partners, відзначає цей прецедент як такий, що покращує імідж України закордоном та є позитивним трендом для залучення іноземних інвестицій.

Виконання рішень міжнародних арбітражів в Україні. Позитивна практика

Немає коментарів:

Дописати коментар